Onderwijs/welzijn

Voor de ontwikkeling van een kind is het kunnen meedoen op school van groot belang. Stichting Leergeld Enschede vergoedt de schoolreis, schoolkamp of werkweek, gymkleding en schoenen ten behoeve de gymlessen op school, zwemlessen voor het ABC diploma, zwemkleding en een fiets voor het verkeer tussen woning-school-sociale activiteiten.

Stichting Leergeld Enschede is aangesloten bij de Landelijke Vereniging van Leergeld Stichtingen. Via 86 lokale Leergeld Stichtingen biedt zij kinderen die opgroeien in armoede de kans om deel te kunnen nemen een binnen- en buitenschoolse activiteiten. Stichting Leergeld Enschede is operationeel sinds september 2007 en zet zich, sinds 2011 tezamen met het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds Enschede, in om sociale uitsluiting van kinderen die opgroeien in armoede te voorkomen.

Gezinnen die rond moeten komen van een inkomen rond het bijstandsniveau, woonachtig zijn binnen de gemeente Enschede en kinderen hebben in de leeftijd van 4 t/m 17 jaar, kunnen in aanmerking komen voor hulp. Hoe vanzelfsprekend iets soms ook maar mag lijken, voor de minimagezinnen is het erg lastig om aan de kosten die gepaard gaan met de activiteiten uit het onderwijs te voldoen.

Binnenschoolse activiteiten

Deelname aan binnenschoolse activiteiten is van groot belang voor de ontwikkeling van een kind. Stichting Leergeld Enschede maakt het mogelijk dat deze kinderen, net als de rest van de klasgenootjes, mee kunnen op schoolreis, een schoolkamp in groep 7/8, maar ook de excursies/werkweken in het voortgezet onderwijs. Ook vergoedt Stichting Leergeld de gymkleding en schoenen ten behoeve van de gymlessen op school.

Naast deze binnenschoolse activiteiten, is het mogelijk de zwemlessen voor het ABC diploma volledig vergoed te krijgen. Het vervoer is binnen de minima gezinnen vaak ook een probleem, dus voor kinderen in de leeftijd van 6 t/m 16 jaar verstrekt Leergeld Enschede fietsen.

In 2015: 2200 kinderen geholpen

Vanaf het moment van oprichting bewijst Stichting Leergeld Enschede keer op keer dat armoede in Enschede daadwerkelijk aanwezig is. Steeds meer mensen weten ons te bereiken. Door de jaren heen hebben wij duizenden kinderen blij weten te maken met een fiets voor de verjaardag, met een schoolreisje naar het dierenpark en met het trotse gevoel bij het behalen van dat zwemdiploma. In 2015 heeft Leergeld Enschede, tezamen met het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds Enschede, aan ruim 2200 kinderen, ruim 5000 hulpaanvragen toegewezen. Hiernaast hebben er ook extra activiteiten plaats gevonden. Zo heeft Stichting Leergeld Enschede 28 gezinnen blij mogen maken met een goed gevulde kersttas (boodschappentas gevuld met boodschappen en speelgoed voor de feestdagen). Ook heeft Leergeld Enschede, met dank aan het Nationaal Fonds Kinderhulp en de Vriendenloterij, 100 kinderen mogen verblijden met een door henzelf uitgekozen cadeau rond de feestdagen.

Stichting Leergeld Nederland

Leergeld Enschede is verenigd in de Vereniging van Stichtingen Leergeld in Nederland. Leergeld is een landelijke vrijwilligersorganisatie, die haar hulpverlening lokaal heeft georganiseerd via autonome stichtingen. Inmiddels zijn voor de hulpverlening in Nederland 90 lokale Leergeld stichtingen actief in 242 gemeenten.

Stichting gegevens

Stichting Leergeld Enschede
Jeugdsportfonds Enschede
Jeugdcultuurfonds Enschede
Postbus 40120
7504 RC Enschede

Contactgegevens

Tel: 053 - 2034019
iederkinddoetmee@leergeldenschede.nl